Home Over-mij Visie&Stijl Projecten Werkwijze Nieuws&Blog Contact

KERKPLEIN OUDE NOORDEN
Projectinformatie

Type - plein         Locatie - Rotterdam         Opp. - 6000m2          Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam


 

 
Het plein rondom de monumentale kerk is enorm stenig en sluit niet aan op het karakter van de kerk. Ook maakt dit plein deel uit van de langzaam verkeersroute die van de Bergweg naar de Rotte loopt. Daarnaast is er in stenige stadswijken zoals deze een dringende wateropgave. Schoon regenwater verdwijnt in het riool en wordt gelijk afgevoerd. Genoeg redenen om dit plein aan te pakken!

Vergroening concentreert zich rond de entrees op en aan het plein, en aan verblijfs- en aankomstruimtes. Met name de kerk is de blikvanger op het plein, vergroening is dan ook in eerste instantie aan dit gebouw gerelateerd. Symmetrische vakken rondom de kerk zetten het monumentale gebouw als het ware op een voetstuk, waardoor deze extra in het oog springt. De vergroening van het plein is ook aan de langzaam verkeersroute gekoppeld. Passanten lopen via de zuidkant van de kerk door naar het aanliggende Johan Idaplein, die route is aan beide kanten geflankeerd met aantrekkelijke beplanting.

Beplanting komt in zowel zonnige als schaduwrijke delen terug. Het meeste zonlicht bereikt vakken bij de entree van de kerk en bij het meest ruime deel van het plein. Hier is voornamelijk bloeiende beplanting in wit en zachtgeel te vinden, waarmee het plein opgelicht wordt. Met name in deze delen is de verblijfskwaliteit enorm verhoogd, en er zijn zitelementen toegevoegd zodat dit ook mogelijk gaat zijn. In schaduwrijke delen is meer ingetogen beplanting te vinden, groen in midden tot lichte tinten geeft de donkere doorgangen een impuls. Naast vergroening wordt ook in verharding een kwaliteitsslag gemaakt. Grauwe en grijze bestrating maakt plaats voor roodbruine gebakken klinkers. Deze sluiten qua uiterlijk goed aan bij de momumentale panden (ten noorden van de kerk staat een monumentaal klooster). Ook in het tegemoetkomen in de wateropgave draagt de kerk een steentje bij. Regenwater dat op het dak valt wordt afgekoppeld, samen met regenwater dat op het plein valt. Dit water kan plaatselijk infiltreren via de plantvakken of via een van de drains die onder de waterpasserende verharding komt te liggen. Deze drain voert overtollig water (bij grote buien) af naar een berging vlak naast het plein. Zo voorziet de herinrichting van dit plein op meerdere vlakken, en levert dit een mooie en uitnodigende buitenruimte!


 

 

 

 

 
omhoog